INFORMATIE VOOR GASTGEZINNEN IN KOCKENGEN

klik op het onderwerp voor meer informatie

Contactpersonen voor diverse activiteiten
• Scholing: Marieke Kool 06 19981404

• Vervoer: Mireille van der Kuijlen 06 23042519

• Crisissituaties overdag: Piet Bos 06 30217740

• Koffieochtenden vrijwilligers: Wil de Jong 06 17475878

• Koffieochtenden overige zaken: Jenne van Asselt 06 83114461 en Monique den Hertog 06 40940796

• Oppas: Groep Tabitha, 06-15325357

• Koken: Liesbeht Brunt 06 28169890

• Wassen: Gerda Vossestein 06 27055722

• Contacten met gemeente: Piet Bos 06 30217740, Johan Boele 06 51180011 en Gerard den Hertog 06 51924807

• Aanmelding voor opvang: Gerard den Hertog 06 51924807

Gezondheidszorg
Een handige app voor de eerste vragen omtrent je gezondheid is er nu ook in het Oekraïens: moet ik naar de dokter? De app is er voor IPhone en Android.

Als één van uw Oekraïense gasten medische zorg of medicatie nodig heeft, kunt u terecht bij uw eigen huisartsenpraktijk. In geval van spoedeisende zaken buiten openingstijden van de praktijk betreft dit de huisartsenpost. Neem bij een bezoek aan de huisarts of apotheek een ID bewijs van uw gasten mee, evenals medische gegevens die zij zelf mogelijk in bezit hebben.

De geleverde zorg wordt door de huisarts of apotheek bij het CAK gedeclareerd. Dit kan ook zonder BSN. Let op: zodra er een BSN is toegekend, dit dan graag doorgeven aan de praktijk of apotheek. Op het moment dat er een zorgverzekering is afgesloten, dient dat eveneens doorgegeven te worden. U kunt ervoor kiezen om uw gasten in te schrijven op het moment dat er zorg nodig is, maar dit kan ook zonder dat een consult nodig is, gedaan worden. Een voordeel hiervan is dat er even de tijd genomen kan worden voor een inschrijving en dit niet tussendoor hoeft te gebeuren.

Als de gasten andere zorg nodig hebben (bijvoorbeeld tandarts, orthodontist, fysiotherapeut, opticien etc), bel dan de betrefende zorgverlener. Vraag vooraf of er eventuele kosten zijn. De meeste beroepsgroepen hebben het wel geregeld dat zij de kosten kunnen declareren, maar de ervaring leert dat je soms even moet doorvragen.

Let op: de gratis zorg vervalt als de betreffende persoon werk en inkomen heeft.

Meer informatie: website Pharos.

Onze gasten kunnen ook psychische klachten krijgen door wat zij hebben meegemaakt, of door zorgen om de situatie met hun familie of in hun land.
De huisarts kan een doorverwijzing maken.
Ook het Rode kruis en het Leger des Heils hebben hulp mogelijkheden. Het Rode Kruis geeft psychosociale ondersteuning aan vluchtelingen in het Oekraïens, Russisch en Engels via de WhatsApp-hulplijn: 06-48 15 80 53.
Er zijn ook diverse (online) mogelijkheden om in het Oekrains of Russisch hulp te krijgen.
- Wereldpsychologen
- Zwitserse stichting met specialisten. Website en Facebook.
- Psycholoog Slava Evtishenko
- Oekraïense psycholoog

Kerkdiensten

Iedere zondag wordt er een kerkdienst gestreamd. De kerkdienst begint om 18:45 uur en wordt gehouden in een zaal van de Gereformeede Kerk van Kockengen, Dreef 1a.

De kerkdienst is in het Oekrains en is indien mogelijk een live stream vanuit Genemuiden. Het betreft een kerkdienst van voorganger Vinogradseky uit een baptistengemeente. Meer inormatie kunt u hier lezen.

Na afloop is er koffiedrinken. Iedereen is van harte welkom.

Zoekt u een orthodoxe dienst in het Oekraiens? Dan kunt u terecht in Utrecht, St. Aloysiuskerk, Adriaen van Ostadelaan 4. Meer informatie vindt u hier op facebook.

Communicatie via een app

Communiceren met de gasten kan met een aantal apps. Vertalen van en naar Russisch werkt beter dan Oekraiens, want de Russische vertaling is meer spreektaal en het Oekraiens meer literair. Bovendien spreekt niet iedereen uit de groep oekraiens.

SayHi
Deze app is volgens onze gasten het meest accuraat met de vertalingen. Kies de beide talen die je wilt. klik op de microfoon van je eigen taal en spreek in. Als je een korte stilte laat vallen weet de app dat je klaar bent en gaat vertalen. Vervolgens schrijft de app je tekst in het nederlands en in de taal die gekozen is om naar toe te vertalen. De app spreekt ook de tekst uit in de gekozen taal. Je gast kan antwoorden door op de andere kleur microfoon te klikken en in te spreken.
Een klein nadeel van deze app is dat je altijd een internetverbinding nodig hebt, dus het kost je data als je buiten de app buiten de deur gebruikt.

Google Translate
Google translate werkt voor het grootste deel hetzelfde, alleen voor de functie met 2 microfoons moet je de functie 'gesprek'aanzetten.
Google translate is heel handig met vertalen van teksten. Je typt gewoon je tekst en de vertaling verschint automatisch.
Handig aan de Google Translate app is de foto-functie. Ook hier kan je kiezen wat de taal is waaruit je wilt vertalen en de taal waar je naar toe wilt vertalen. Klik op het cameraicoontje in de app en hou je telefoon voor de tekst. De tekst wordt nu automatisch vertaald. Met de app versie kan je niet zoomen naar teksten die ver weg zijn, met de webversie kan dat wel. (translate.google.nl) Bij sommige Android toestellen moet je eerst de app Google Lens installeren. Open dan Google Lens op je telefoon en onder in zie je in een menu de optie vertalen.

Pryv.it
Deze app is zeer geschikt voor gesprekken met een grotere groep. Je opent een gesprek en je geeft de code aan de anderen die ook aan het gesprek deelnemen, of je laat hen de QR-code scannen. Je kan maximaal 7 personen aan het gesprek toevoegen. Je spreekt je tekst in en deze wordt vervolgens naar de andere telefoons gezonden in de taal die de gesprekspartner heeft gekozen. Zo heeft iedereen die meedoet aan het gesprek direct de vertaling op de app en hoef je niet de telefoon rond te laten gaan en iedereen stuk voor stuk de vertaling te laten lezen zoals bij de bovenstaande apps. Je kan alleen kiezen uit Nederlands, Engels en Oekraiens.
Pryv.it is geen app die je uit een appstore kunt downloaden. Je gaat in je browser naar pryv.it. Om deze website als een icoontje op je telefoon te krijgen net als een app volg je deze stappen.

Er zijn nog heel wat meer vertaal apps, maar dit zijn de meest gebruikten of met de meest handige functies.

Onderwijs kinderen

Het onderwijs voor kinderen van 6-12 jaar:
De kinderen uit Kockengen zijn welkom op de Kameleon in Maarssen. De lestijden zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.30uur tot 14.30uur. op woensdag van 8.30uur tot 12.15uur. Informatie kan opgevraagd worden via taalklas@kameleon-maarssen.nl
Er is GEEN georganiseerd vervoer meer vanuit Kockengen naar Maarssen en terug. Ook als de kinderen een BSN hebben, vallen ze niet onder de leerplicht, dus zijn vrij om ervoor te kiezen niet naar school te gaan.

Het onderwijs aan kinderen vanaf 12 jaar:
Zij kunnen aangemeld worden bij Ithaka, dat is een taalschool die gericht is op vluchtelingen uit allerlei landen en niet specifiek voor Oekraïners.

kleuteronderwijs: Wij adviseren om contact te leggen met de lokale basisschool om te informeren naar de mogelijkheden. Voor deze leeftijd is er vanuit de overheid niets voorzien.

Oekraine zelf heeft ook veel geinvesteerd in online lesen voor alle niveau's. Lees daarover meer op deze website.
Een rechtstreekse link naar een oekrains lesplatform vindt u via deze link.

Taalonderwijs volwassenen
Vanaf half april tot en met eind juni zijn er taallessen geweest. De lessen zijn te bekijken en te downloaden door de link boven aan deze pagina 'урок мови (Taalles'
Na de zomervakantie is er geen nieuwe les meer gestart, omdat er veel online mogelijkheden zijn en de behoeften en niveaus te veel verschillen om nog groepsgewijs les te kunnen geven. In Maarssen wordt er taalles gegeven op de locatie van de gemeenteopvang. Geinteresseerden kunnen zich melden bij de gemeente of Stichtin Welzijn Stichtse Vecht.

Koffieochtenden

Per augustus zijn de koffeochtenden vervallen. De gasten die nu nog woonachtig zijn in de omgeving hebben allemaal werk, waardoor er geen behoefte meer is aan deze activiteit.

Leefgeld

Volwassenen en kinderen krijgen 260euro per maand per persoon. Dit is opgebouwd uit 205 euro voor voedsel en 55 euro voor kleding en andere persoonlijke spullen. Gemeenten kunnen het gehele bedrag uitkeren, maar er ook voor kiezen om het deel voor voedsel of het deel kleding en andere persoonlijke spullen in natura te verstrekken.

Vluchtelingen die bij een gastgezin wonen, ontvangen naast het leefgeld een extra toelage per maand. Volwassenen ontvangen 215 euro per maand extra en kinderen 55 euro per maand. Vluchtelingen kunnen dit geld gebruiken voor bijvoorbeeld openbaar vervoer, familiebezoek of sport. Zij kunnen het geld ook gebruiken om bij te dragen aan de kosten van het gastgezin, maar dit is niet verplicht. Maak daar dus goede afspraken over met elkaar.

Vluchtelingen uit Oekraïne krijgen geen leefgeld meer als zij:

- uit de opvanglocatie vertrekken. Bijvoorbeeld als ze ergens anders woonruimte hebben gevonden.

- betaald werk doen. Dit geldt ook voor kleine verdiensten, zoals een krantenwijk.

De vluchteling meldt dit bij de gemeente. Het leefgeld stopt dan vanaf de 1e dag van de volgende maand. Gezinsleden die geen betaald werk doen, blijven wel leefgeld ontvangen.

Rijbewijs / Vervoer
Het rijden met een rijbewijs uit Oekraine is toegestaan tot en met de duur van de Tijdelijke Verblijfstatus. Eerder was het rijbewijs geldig tot 185 dagen na registratie in de gemeente, maar dat is inmiddels aangepast.


----------- Reizen met OV kan het makkelijkste met een OV-Chipkaart. Je kan dan met 1 pas in alle openbaar vervoer. Een pas kost 7,50. Je moet er minimal wel 20euro tegoed op hebben staan.
Voor kinderen tot en met 11 is reizen met OV gratis. Voor kinderen van 4 tot en met 11 heb je een kids-vrij pas nodig. Deze pas is ook gratis. Losse kaartjes uit een automaat hebben een toeslag. Bij de NS is dat bijvoorbeeld 1 euro per kaartje. Als je online je ticket boekt bij NS dan heb je die toeslag niet.

UPDATE 30 mei: per 1 juni vervalt vrij reizen. Lees dit artikel.

UPDATE 20 april: al onze gasten hebben inmiddels leefgeld ontvangen. Hiermee vervalt het gratis reizen!
-----------

Wanneer vervoer nodig is naar bijvoorbeeld een dokter of naar de georganiseerde activiteiten, neem dan contact op met Mireille van der Kuijlen 06 23042519, zij coördineert dit vervoer in Kockengen.


-----------

Informatie van de branchorganisatie OV:

Het gratis reizen met het ov in Nederland is hoofdzakelijk bedoeld voor het inreizen naar Nederland. Het gaat dan niet alleen om de eerste reis vanuit het buitenland. Ook vervolgreizen om herenigd te worden met familie vallen hieronder. Het gratis reizen is niet bedoeld voor een gezellig dagje uit. Zodra de vluchtelingen eenmaal zijn ingeschreven bij een gemeente en de beschikking hebben gekregen over een dagvergoeding, kunnen zij op reguliere manier gebruik maken van het ov in Nederland.

Kleding en Voedsel

De eerste nood is gelenigd. Onze gasten krijgen een toelage van de gemeente (zie kopje Leefgeld). Aanvankelijk hebben de Kledingbank en de Voedselbank uitkomst geboden. Mocht deze hulp alsnog nodig zijn, kun je contact met hen opnemen.

oude informatie:
De Kledingbank Stichtse Vecht helpt graag. Inmiddels hebben we al veel Oekraïners geholpen en ook deze mensen zijn van harte welkom bij ons. Ons kleine winkeltje is geopend op donderdag en vrijdag tussen 10.00 en 15.00. Ons adres Brouwerij 11 in Breukelen. Voor de Oekraïners geldt eerste 2 stuks gratis, daarna betaalt men een kleine bijdrage. https://kledingbankstichtsevecht.nl

De gastgezinnen kunnen via de website Voedselbank Stichtse Vecht de namen van de gasten doorgeven. Ze worden wel gescreend, bv paspoort/bewijs dat ze Oekraïens zijn. Als ze ingeschreven zijn kunnen de gezinnen met hun buddy naar de voedselbank (binnen 2 weken) Voor meer gegevens: https://www.voedselbankstichtsevecht.nl/

Werkgelegenheid

Hieronder wat belangrijke zaken met betrekking tot werk, een vluchteling uit de Oekraïne:


- heeft geen werkvergunning nodig. Inschrijving bij de gemeente duurt erg lang, in Stichtse Vecht soms wel 10 weken, tot die tijd hebben ze geen BSN-nummer.

- Sinds 1 april 2022 geldt er een vrijstelling van de twv (tewerkstellingsvergunning)-plicht voor werkgevers die ontheemden uit Oekraïne in loondienst willen nemen. Voor ontheemden uit Oekraïne geldt een overgangsperiode. In deze periode krijgen zij de kans om de juiste documenten op te halen bij de IND, die hun status als tijdelijk ontheemd bevestigt. Deze status geeft hen bijvoorbeeld het recht om te mogen werken in Nederland. Deze overgangsregeling loopt op dit moment tot en met 31 augustus. Maar omdat onzeker is of alle ontheemden die dit willen en recht hebben op deze documenten, deze ook voor 1 september van de IND kunnen krijgen, wordt deze overgangsregeling verlengd tot en met 31 oktober 2022. Sticker in paspoort Nu kunnen Oekraïners, of mensen die rechtmatig in Oekraïne verbleven tijdens het uitbreken van de oorlog, bij de IND een sticker aanvragen in hun paspoort. Deze sticker is het bewijs dat zij hier verblijf hebben op grond van de Richtlijn tijdelijk bescherming en daarmee toegang hebben tot onder andere de arbeidsmarkt. De EU heeft op 4 maart 2022 die richtlijn geactiveerd en deze houdt in dat mensen die het conflict in Oekraïne ontvluchten, bescherming krijgen in de lidstaten van de Europese Unie. Ook krijgen ze daarmee toegang tot medische zorg, onderwijs en de arbeidsmarkt. Op dit moment heeft een ontheemde uit Oekraïne een BSN-nummer nodig om te kunnen werken en vanaf 1 november is ook de sticker (bewijs van verblijf) verplicht.

- krijgt via de gemeente leefgeld. Als er werk gevonden is vervalt het leefgeld. Een contract voor bv maar 1 dag in de week is niet rendabel. als het werk vervalt dan komt het leefgeld weer terug

- is standaard voor ziektekosten verzekerd, waardoor bv een huisarts geraadpleegd kan worden. Op het moment dat er een dienstbetrekking ontstaat met betaald werk is het normaal gesproken verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Dit is echter per 1 augustus vervallen. De Okraiense vluchtelingen vallen onder dezelfde verzekeringsmaatregel als statushouders.

Er is een facebook pagina met werkaanbod binnen Stichtse Vecht voor de Oekraiense gasten. Helaas komt het voor dat werkgevers niet allemaal even zuiver handleen als het gaat om buitenlanders die geen nederlands of engels spreken. Heeft u het vermoeden dat de werkgever van uw gasten niet zuiver omgaat met hun werknemers, dan kan dat hier gemeld worden.

Verzekeringen

Het Verbond van Verzekeraars heeft een website met allerhande info over verschillende verzekeringen met betrekking tot onze Oekrainse gasten. https://www.verzekeraars.nl/verzekeringsthemas/schade/calamiteiten-rampen-terreur/verzekeren-oekraïne

Vanaf 1 augustus is er geen verplichte verzering meer nodig als een Oekraïner gaat werken. Dat is het gevolg van een regelingdie per 1 juli van kracht is geworden. https://www.rijksoverheid.nl/

Er is ook een verzekeraar die PER DAG een ziektekosten verzekering heeft, zonder dat er een BSN nodig is. Echter is dit geen basisverzekering. https://www.oomverzekeringen.nl/verzekeringen-nederland/oom-schengen-visitor-verzekering/

Bankzaken

Er is een groot aanbod van banken waar je een rekening kan openen. Hieronder een overzicht van een aantal banken, maar waarschijnlijk zijn er wel meer.

Let op de keus voor de bank niet alleen op d ekosten van de rekening zelf, maar ook op d ekosten voor het geld over maken naar Oekraine. Veel van onze gasten willen geld over maken naar familie in Oekraine omdat zij daar geen inkomsten hebben. De verschillen in transactiekosten kunnen aanzienlijk zijn. Het kan zo zijn dat de betaalrekening goedkoop is, maar dat de transactiekosten naar het buitenland juist hoog zijn, waardoor het eerste voordeel direct weer vervalt.

Bij bijna alle banken is er een BSN nodig Bunqbank en Bitsage zijn uitzonderingen hierop.

De regiobank is de enige bank met kantoor op het dorp. Je maakt vooraf een afspraak. op het kantoor moeten de gasten zich legitimeren en wordt er een profiel met handtekening aangemaakt. Een aantal dagem later is de rekening actief. Verder is het zo dat de rekening maar op 1 naam komt te staan. Er kan geen en/of van gemaakt worden, dus de rekening kan niet gezamenlijk gebruiken. De kosten van de rekening zijn € 2,75 per maand. De ervaring van de Regiobank is dat er wel wat tijd nodig is om de app uit te leggen en de pinpas te activeren.

Hier leest u de uitleg van Regiobank in het Engels.
Hier leest u de uitleg van Regiobank in het Oekraïns.

ABN AMRO
Open online een bankrekening.
Informatie [in het Engels]
Nodig: Oekraïens paspoort en Burgerservicenummer (BSN)
Kosten bankrekening: € 1,95 per maand (inclusief betaalrekening, pinpas, identifier om de app te activeren)
Volgende stap: Download de ABN AMRO app voor iOS of Android.
Opmerking. Debetkaart is nodig om de app te activeren. De kaartbezorging is 3-5 werkdagen na uw aanvraag.

Bitsafe
Open online een bankrekening.
Informatie [in he Engels en Oekrains}
Nodig: Oekraïens paspoort, ID-kaart of rijbewijs
Kosten bankrekening: Gratis, inclusief pinpas. Er zijn transactiekosten van toepassing.
Volgende stap: Download de Bitsafe-app voor iOS of Android.

Bunq
Open online een bankrekening.
Informatie [in het Engels]
Nodig: Oekraïens paspoort of ID-kaart
Kosten bankrekening: De eerste drie maanden gratis; dan € 2,95 per maand. Dit is inclusief een pinpas en het directe gebruik van Apple Pay/Google Pay.
Volgende stap: Download de Bunq app voor iOS of Android.

ING
Een bankrekening openen bij een bankfiliaal.
Informatie [in het Oekraïens en Engels]
Nodig: Oekraïens paspoort, BSN nummer, BRP registratie
Kosten bankrekening: € 2,35 per maand, gratis transacties binnen de EU. (€ 1,90 voor alleen digitaal, exclusief ATM-gebruik). Betaalrekening, een pinpas en het gebruik van ApplePay/GooglePay.
Volgende stap: Bezoek het dichtstbijzijnde kantoor van de ING Bank.

Rabobank
Open online een bankrekening.
Informatie [in het Oekraïens en Nederlands]
Nodig: Oekraïens paspoort en Burgerservicenummer (BSN)
Kosten bankrekening: Gratis tot 1 maart 2023. (Online betaalrekening, pinpas en gebruik van Apple Pay / Google Pay).
Volgende stap: Download de apps Rabobank en Rabo Mobiel Identificeren voor iOS of Android.
Opmerking. Om uw account te activeren en het IBAN te ontvangen, heeft u een debetkaart nodig. De kaartbezorging is 3 werkdagen na uw aanvraag.

SNS
Een bankrekening openen bij een bankfiliaal.
Informatie [in het Oekraïens en Engels]
Nodig: Oekraïens paspoort en Burgerservicenummer (BSN)
Kosten bankrekening: € 2,55 per maand (betaalrekening en pinpas).
Opmerking. Mits de aanvrager geen andere Nederlandse betaalrekening(en) heeft.
Volgende stap: Ga naar het dichtstbijzijnde SNS-filiaal.

Triodos
Informatie [in het Nederlands] Het openen van een bankrekening per post.
Nodig: Oekraïens paspoort en Burgerservicenummer (BSN)
Kosten bankrekening: €5 per maand (betaalrekening en pinpas).
Volgende stap: Download het aanvraagformulier
Opmerking. De verwerkingstijd van de aanvraag duurt ongeveer 10 werkdagen.


de informatie is gepubliceerd op de site van Veiligheidregio Kennemerland.
De meest recente versie in het Engels.
De meest recente versie in het Oekraiens.

Meer informatie over betalingsmogelijkheden, debet en creditkaarten op de site van de betaalvereniging. Deze informatie is in het Nederlands, Engels en Oekraiens.

Aanmelden als gastgezin

Heeft u interesse om ook vluchtelingen op te vangen in of rond Kockengen? Dat is fijn. Graag komen we met u in gesprek over wat opvang betekent voor u en voor de vluchtelingen.

Vluchtelingenopvang in huis is niet niets. Het kan behoorlijk impact hebben op u en op de vluchtelingen. Ook nemen de vluchtelingen hun eigen geschiedenis, clutuur en eventuele trauma's met zich mee.

Weet goed waar u aan begint, want het is niet met twee weken weer voorbij. Daarom willen we graag eerst een gesprek met u. Bijvoorbeeld over uw lokatie, hoeveel mensen er kunnen verblijven en over uw verwachtingen van de opvang. Ook vertellen we graag hoe wij één en ander hebben georganiseerd. U kunt contact opnemen met Gerard den Hertog 0651924807.

Wilt u nu alvast meer weten over waar u aan moet denken bij de opvang, lees dan dit artikel van Stichting Gave of dit artikel.
Vanuit de overheid is er een handreiking opgesteld voor opvang bij particulieren. Deze kunt u hier lezen.

Aanmelden kan ook via dit online formulier.

Inschrijving in gemeente, IND en verbijfsstatus

Als u vluchtelingen opvangt dan moet u zich als gastgezin inschrijven in uw gemeente. Ook moeten de vluchtelingen zelf geregistreerd worden. Vervolgens krijgt u een uitnodiging voor uw gasten om zich in te schrijven voor een BSN nummer. In gemeente Woerden en Ronde Venen is dat met 1 tot 2 weken geregeld. In Stichtse Vecht kan dat 6 tot 8 weken duren. U kunt zich inschrijven via de websites van de gemeente waar u woont.

Gemeente Stichtse Vecht: klik hier
Gemeente Woerden: klik hier
Gemeente De Ronde Venen: klik hier

de BSN aanvraag is eenvoudig. Vul thuis alvast het online formulier in dat de gasten op jullie adres mogen wonen. De link voor dit formulier staat in de uitnodigingsmail. Je kunt het formulier invullen na inloggen met DigiD

De gasten hoeven alleen hun international paspoort mee te nemen. Dat kun je herkennen doordat er engelstalige tekst in staat. ALs dat niet het geval is, dan moet je contact opnemen met de ambassade van Oekraine. Daar maken ze dan een soort paspoortuittreksel.

Vragen bij een standaard BSN aanvraag:
Getrouwd
Kinderen
Leeftijd
Naam vader (ls het kan met bewijs van geboortecertificaat en anders is dat ook niet erg)
Geboorteplaats.

Meer is het niet en dan is een vertaler niet nodig (het is ook niet verplicht) Als er kinderen zijn, dan iets meer vragen.

Bij afwijkende situaties zoals kinderen van verschillende vaders, immigratie en geen ouders aanwezig, dan is een vertaler wel aan te raden. Lukt het niet een vertaler te regelen, neem dan contact op met de gemeente, dan maken zij een afspraak met de tolkentelefoon.

Na het verstrekken van een BSN volgt er een inschrijvingsprocedure bij de IND. Dat is geen asielaanvraag. Het gaat om het vaststellen van nationaliteit en een antecedentenonderzoek. Deze procedure in inmiddels beschikbaar. Via de website van de IND kunnen onze gasten persoonlijk een afspraak maken. Helaas is het erg druk op deze site en lukt het vaak niet om snel een beschikbaar tijdstip te vinden. Het kan dagen duren voor er iets beschikbaar komt.
De sticker is ook belangrijk voor werk. Sinds 1 april 2022 geldt er een vrijstelling van de twv (tewerkstellingsvergunning)-plicht voor werkgevers die ontheemden uit Oekraïne in loondienst willen nemen. Voor ontheemden uit Oekraïne geldt een overgangsperiode. In deze periode krijgen zij de kans om de juiste documenten op te halen bij de IND, die hun status als tijdelijk ontheemd bevestigt. Deze status geeft hen bijvoorbeeld het recht om te mogen werken in Nederland. Deze overgangsregeling loopt op dit moment tot en met 31 augustus. Maar omdat onzeker is of alle ontheemden die dit willen en recht hebben op deze documenten, deze ook voor 1 september van de IND kunnen krijgen, wordt deze overgangsregeling verlengd tot en met 31 oktober 2022. Sticker in paspoort Nu kunnen Oekraïners, of mensen die rechtmatig in Oekraïne verbleven tijdens het uitbreken van de oorlog, bij de IND een sticker aanvragen in hun paspoort. Deze sticker is het bewijs dat zij hier verblijf hebben op grond van de Richtlijn tijdelijk bescherming en daarmee toegang hebben tot onder andere de arbeidsmarkt. De EU heeft op 4 maart 2022 die richtlijn geactiveerd en deze houdt in dat mensen die het conflict in Oekraïne ontvluchten, bescherming krijgen in de lidstaten van de Europese Unie. Ook krijgen ze daarmee toegang tot medische zorg, onderwijs en de arbeidsmarkt. Op dit moment heeft een ontheemde uit Oekraïne een BSN-nummer nodig om te kunnen werken en vanaf 1 november is ook de sticker (bewijs van verblijf) verplicht.

Vluchtelingen vallen onder de richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraine van de EU. Dat betekent dat zij tot 4 maart 2023 in Nederland kunnen blijven zonder asielprocedure en dat ze mogen werken zonder vergunning. Voorwaarden om onder deze richtlijn te vallen:
Als uw gasten de Oekrainse nationaliteit hebben:
- na 26 november 2021 uit Oekraïne gereisd.
- voor 27 november 2021 uit Oekraïne gereisd. De gasten waren toen voor langere tijd in Nederland, omdat zij een verblijfsvergunning hadden of asiel had aangevraagd. Zij moeten bewijzen dat zij voor 27 november 2021 in Nederland was en niet in een ander EU-land.

Als uw gasten niet de Oekariense nationaliteit hebben dan geldt het volgende:
- op 23 februari 2022 een door Oekraïne erkende vluchteling.
- op 23 februari 2022 een geldige Oekraïense verblijfsvergunning.
- woonde in Oekraïne als gezinslid van iemand die onder de richtlijn valt
- partner (getrouwd of ongetrouwd) en een duurzame relatie.
- een kind jonger dan 18 en niet getrouwd.
- familielid en woonde samen met het gezin, (grotendeels) afhankelijk van dit gezin.

Terug naar Oekraïne?

Steeds vaker zijn er berichten in het nieuws dat vluchtelingen terugkeren naar Oekraine nu het lijkt dat de strijd zich gaat concentreren in het oosten van het land. Wij maken op dit moment nog geen plannen om een georganiseerde reis terug te laten maken. Als de vluchtelingen toch terugwillen, dan kunnen wij ze uiteraard niet tegenhouden.

Inmiddels begint Flixbus met een lijndienst naar zeven steden in Oekraine, waaronder Kyev en Lviv. lees hier het artikel van 16 april

Wanneer je hoort dat het gezin waar je onderdak aan verleent terug wil, neem dan contact op met Gerard den Hertog

Overige algemene informatie
Op zoek naar informatie, maar kunt u het niet op deze site vinden? Er is een site met heel veel praktische informtie voor vluchtelingen. https://www.refugeehelp.nl/ Deze site is in het Nederlands, Oekrains, Russisch en Engels. Door rechtsboven op het vlaggetje te klikken kunt u de taal kiezen.

Heb je als gasthuishouden een hulpvraag? Dan kun je terecht bij de speciale Oekraïne Informatielijn: 070-44 55 888 (maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 21:00 uur)

informatiepunt Oekraïne van de Veiligheidsregio Utrecht, via 088 878 4460 of mail naar vru-info-oekraine@vru.nl. Dit informatiepunt is 7 dagen per week van 08:00 tot 20:00 uur beschikbaar.

Omdat Kockengen in een hoek grenst aan twee andere gemeenten, zijn onze gasten terecht gekomen in drie verschillende gemeenten. Iedere gemeente handelt net weer even anders.

Voor specifieke informatie van gemeente Stichtse Vecht: klik hier

Voor specifieke informatie van gemeente Woerden: klik hier en www.woerdenvoorelkaar.nl

Voor specifieke informatie van gemeente De Ronde Venen: klik hier

Alle inforamtie op deze site is ter goede trouw geschreven en grotendeels afkomstig uit diverse (overheids)bronnen. Waar mogelijk staan de linken naar de webpagina's genoemd. De organisatie en beheerder van deze site zijn op geen enkele manier aansprakelijk voor de juistheid en volledigheid van deze informatie. De informatie is slechtsbedoeld als hulpmiddel en gastgezinnen en gasten op weg te helpen in alle losse inormatie die er is.



Disclaimer
De informatie op deze website is alleen bedoeld voor en gericht op voor de Oekraïense gasten die op 4 april in Kockengen zijn aangekomen. Alle informatie op deze site is grotendeels afkomstig uit diverse (overheids)bronnen. Waar mogelijk staan de linken naar de betreffende webpagina's genoemd. De organisatie en beheerder van deze site zijn als vrijwilligers betrokken bij de opvang van Oekraïners in Kockengen en op geen enkele manier aansprakelijk voor deze informatie en kunnen niet instaan voor de juistheid en volledigheid van deze informatie. De informatie is slechts bedoeld als hulpmiddel en handreiking om gastgezinnen en gasten in Kockengen op weg te helpen bij en wegwijs te maken in de diverse informatie die er is.